Garść przepisów na świąteczne łakocie

Święta Bożego Narodzenia to niewątpliwie okres spotkań w gronie ukochanych nam osób, to także czas kiedy wspólnie zasiadamy przy świątecznym stole i delektujemy się smakami, które skosztować możemy tylko wtenczas.
Przygotowując bożonarodzeniowe potrawy czerpiemy pomysły z „sekretnych” rodzinnych przepisów, których receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Często sięgamy też do książek kulinarnych, w wersji papierowej oraz tych „wirtualnych”.
W święta możemy też zasmakować oryginalnych słodkich łakoci, których w ciągu całego roku raczej nie podgryzamy 🙂
Poniżej propozycje dwóch przepisów na takie smakołyki.
Śnieżynki mocy:
Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 3 garście daktyli, 1 łyżka miodu, orzechy jakie chcecie, wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania: Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 20 minut. Orzechy zmiksować w blenderze lub młynku do kawy. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać daktyle, miód i orzechy, ponownie dokładnie zblendować. Mokrymi rękoma uformować małe kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Renifery na patyku:
Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 3 garście daktyli, 1 łyżka miodu, orzechy jakie chcecie, czekolada deserowa, patyczki do szaszłyków, cukier puder i woda, suszona żurawina, precelki.
Sposób przygotowania: Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 20 minut. Orzechy zmiksować w blenderze lub młynku do kawy. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać daktyle, miód i orzechy, ponownie dokładnie zblendować. Mokrymi rękoma uformować małe kulki i nabić je na patyczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Cukier puder wymieszać z odrobiną wody, tak ab powstał gęsty lukier. Przygotowane kuleczki obtoczyć w czekoladzie. Z precelków przełamanych na pół zrobić rogi renifera, z żurawiny nos, a oczy z białego lukru.
Smacznego!
PS Napiszcie jak Wam wyszło 🙂
Oprac. Małgorzata Iglewska-Jendrzejewska