czytelnictwoIbuk Libra

Grudniowy prezent od Ibuk Libra

Na zimowy grudzień Ibuk Libra, jako prezent, proponuje publikację W kuchni jak na wojnie autorstwa Marii Barbasiewicz.

Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII wieku do pierwszej połowy XX wieku.

Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego  – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.

Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria, tj. Andy Warhol i puszka zupy Campbell czy magdalenka Marcela Prousta.

Książka w formie prezentu dostępna będzie do 31 grudnia 🙂

Oprac.  Małgorzata Iglewska-Jendrzejewska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *