Czego ludzie nie wymyślą… Nietypowe formy książek, cz. 1
Niedawno dowiedziałam się o książce kucharskiej, którą można… zjeść po przeczytaniu zawartych w niej przepisów. Zainspirowana tą formą książki, zaczęłam poszukiwać innych szalonych projektów publikacji.
Te, które chciałabym przedstawić wykraczają poza zwykłe standardy, a każda z nich jest innowacyjnym i interesującym projektem, a przede wszystkim działającą książką. Może na taką właśnie traficie podczas swoich wakacyjnych wojaży. Rozbudzajcie swoje smaki literaturą i dajcie znać w komentarzu, jeśli spotkaliście takie oryginalne książki!
Dzisiaj serwuję pierwszą część literatury pobudzającą kubki smakowe, a już niedługo obejrzymy równie nietypowe i zaskakujące propozycje czytelnicze.
Specjalna edycja jadalnej książki kucharskiej niemieckiej firmy projektowej Korefe i Gerstenberg Publishing. Przepisy są drukowane na stronach ze świeżego makaronu, które można upiec jako pyszną lasagne. Smaczku dodaje przepis – dostępny wyłącznie w języku niemieckim. Powiedzenie: „przyjemne z pożytecznym” nabiera w tym wypadku innego wymiaru.
„Roślinne przepisy wielkich” to książka kulinarna wydana przez Alpro, producenta żywności i napojów na bazie roślin. Niektóre kartki wykonano z organicznego papieru – wyrastają z nich zioła m.in. bazylia.

Mówiąc o książkach jadalnych, Design Criminals to kolejna książka, którą możesz dosłownie skubać. Wykonana została w całości z cukru, a druk wykonano z tuszu roślinnego. Książka przyniosła projektantowi Andreasowi Pohancenikowi nominację do prestiżowej nagrody BIDA.